Vier dingen die me fysiek helpen tijdens mijn burnoutherstel

In augustus 2017 kreeg ik een aantal keer migraine achter elkaar. Dat had ik nog nooit gehad. Bovendien bleef ik er nu dagen moe van; voorheen was het na één dag wel over. Terwijl ik bij mijn ouders thuis aan het herstellen was, las ik een artikel in de LINDA. over jonge vrouwen met burnout. Mijn vader vroeg me: ‘Heb jíj geen burnout?’ Ik reageerde lachend: ‘Nee, natuurlijk niet.’ Twee weken later, op een maandag, kon ik me niet tot werken zetten. Ik belde huilend mijn moeder op en langzaam daalde het besef in: Ik heb een burnout.

Hoe help ik mijn lichaam tijdens mijn burnoutherstel?

Als je op deze blog terecht bent gekomen betekent dat dat je serieus iets wil doen aan je burnoutklachten of graag burnout zou willen voorkomen. Geweldig!

Ik ben nu bijna een jaar aan het herstellen en het gaat steeds beter met me. Dit zijn vier dingen die mijn lichaam helpen tijdens deze heling en vernieuwing. Door deze stappen te zetten zijn mijn migraines, rugpijnen, hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid zo goed als verdwenen.

Natural-sources-of-vitamin-d-and-calcium

1 – Check of je een vitamine D-tekort hebt

In de eerste maanden van mijn burnout had ik regelmatig slapeloze nachten. Wat ik ook deed; mediteren, opstaan en even iets lezen, mijn lichaam moe maken door bewegen, geen koffie meer drinken; niets hielp. Soms had ik wel vier slapeloze nachten achter elkaar, met elke nacht zo’n twee tot vier uur slaap. Ik was het meer dan zat en barstte regelmatig in huilen uit. Mijn vertrouwen in mijn vermogen om te slapen was verdwenen.

In de gesprekken met mijn psycholoog kwam dit regelmatig naar voren en zij drukte me op het hart om te laten checken of ik een vitamine D-tekort had. Zij had in haar praktijk regelmatig gezien dat mensen met depressieve klachten of slaapklachten weer opleefden door vitamine D te slikken. Eerst ging dit advies er bij mij niet in. Ik had namelijk eerder gehoord van iemand die een vitamine D-overschot gehad had. Het beangstigde me.  (Later leerde ik dat een vitamine D-overschot uitzonderlijk is.) Bovendien dacht ik: slapeloosheid is ook gewoon een symptoom van burnout, het heeft tijd nodig (wat ook waar is). Uiteindelijk, nadat de psycholoog het meerdere keren had genoemd ben ik bloed gaan prikken. Ik bleek inderdaad een tekort te hebben. Ik ben toen vitamine D gaan bijslikken en het resultaat was geweldig. Ik sliep weer! (ook met behulp van mijn nieuwe huisarts, zie onder).

Vroeger wist ik: als ik niet goed geslapen heb, kan ik enig plezier of energie wel vergeten. Als ik nu een keer weinig slaap doordat ik een spannende dag heb gehad, kan ik sinds ik vitamine D slik het leven gewoon aan.  Dit zorgt ervoor dat ik veel minder bang ben om weinig te slapen, wat juist ook weer helpt bij mijn slaap, omdat ik niet meer angstig in bed ga liggen.

Ik ben toen ik vitamine D ben gaan slikken ook Multivitamine en Omega 3-6-9 gaan slikken, en die dragen ook op verschillende manieren bij aan mijn gezondheid, energie en slaap.

Hoe weet ik of ik een vitamine D-tekort heb?

Vitamine D maak je aan door zonlicht (ook als de zon niet intens schijnt) en ons lijf is gemaakt om buiten te zijn. We zijn pas relatief kort het grootste deel van de dag binnen gaan zitten en onze lichamen zijn daar nog niet in mee geëvolueerd. Het lichaam functioneert dus het beste als je de hele dag buiten bent (en regelmatig vette vis eet).  Maar de meesten van ons zitten veel binnen en dan kan een vitamine D-pil bijslikken dus een goed idee zijn.

Je hebt mijn verhaal gelezen en weet dus dat het in ieder geval kán dat je ongemerkt een vitamine D tekort hebt. Als je ergens een tekort in hebt merkt je dat in principe aan je lichaam. Heb je meer behoefte aan zonlicht of vette vis? Grote kans dat je behoeft hebt aan vitamine D. Het is echter in deze tijd, waarin we minder verbonden zijn met de natuur en ons lichaam, moeilijker aan te voelen waar je behoefte aan hebt.

Een simpele en goedkope manier om te checken of je een tekort hebt is de vitamine te gaan bijslikken of bij-eten (vitamines zitten natuurlijk ook gewoon in voeding) en te kijken of je na een aantal weken of maanden je beter voelt.

Je kan ook je bloed laten prikken. In dat geval krijg je te weten wat de waarde van vitamine D in je bloed is. Therapeuten verschillen echter sterk van mening welke waarde je nodig hebt. Huisartsen vinden over het algemeen dat je een lagere waarde nodig hebt dan holistische en natuurgeneeskundige therapeuten. Mijn huisarts vond tussen de 20 en 50 goed genoeg, terwijl mijn psycholoog vanaf 80 een goede waarde vindt. Fijn om te weten is dat je niet snel een vitamine D overschot kunt krijgen.

Als je dit goed wil aanpakken ga dan langs bij een orthomoleculair therapeut. Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van natuurgeneeskunde die zich richt op het voeden en reinigen van het lichaam om gezond te worden, of gezond te blijven, door middel van voedingsadvies, supplementen en detox. Ze hebben hun eigen manieren om te bepalen of je een tekort hebt, bijvoorbeeld via vragenlijsten. Je kan ook kijken of een holistische gezondheidstherapeut iets voor je is.

Welke vitamines moet ik slikken?

Let bij het kiezen voor het merk vitamine op het aantal gram dat er van een vitamine of mineraal in zit. De ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid-percentages’ kun je negeren, want de commercieelste merken zijn geniepig en maken gebruik van de betwistbaarheid van de ondergrens en bevelen je dagelijks erg weinig gram vitamine aan. Je zult zien dat vaak de wat duurdere en minder bekende merken hogere hoeveelheden vitamines en mineralen in zich hebben zitten.

Verder kun je letten op wat er allemaal in zit (online vind je welke vitamines en mineralen je naast vitamine D nodig hebt) en of de kwaliteit van het merk volgens artsen en apothekers goed is. Als je op zoek bent naar een visolie bekijk dan of de olie gemaakt wordt van vis die milieuvriendelijk wordt gekweekt en waar geen tekorten van zijn (dus geen zalm).

Ik slik zelf New Care D3 75 mcg (als mijn tekort is bijgewerkt ga ik mogelijk over naar 25 mcg, hier moet ik me nog over laten adviseren) en New Care Multi. Ik heb eerder vitamines geslikt, maar heb deze keer echt een positief effect ervaren (en ik vergeet dit keer geen dag het in te nemen, wat ook een verschil maakt natuurlijk 😉 ). Wat ik ook fijn vindt aan de Multi is dat er extra weerstand-verhogende en detoxing plantenextracten in zitten zoals gember, broccoli en spirulina. Voor als je eens een tijdje wat minder van die dingen binnenkrijgt, is het fijn om dat alvast in je vitaminepil te hebben zitten.

Ook slik ik Omega 3-6-9 van de Bik drogisterij in Leiden, die ze zelf maken van visolie (geen zalmolie). Sowieso is het een idee om eens langs te lopen bij een ervaren en kwalitatieve drogisterij in je stad of dorp. Zij geven je vaak handig advies.

468098378-612x612

2 – Vind een huisarts met tijd

Omdat ik tijdens mijn burnout verhuisd ben van Utrecht naar Leiden, moest ik op zoek naar een nieuwe huisarts. Ik besloot me dit keer eens te oriënteren op een meer holistische huisarts. Een huisarts die niet alleen naar het fysieke aspect van je klacht of ziekte kijkt, maar ook naar het mentale, én die meerdere wegen naar Rome ziet voor de genezing ervan. Zo ben ik, ook weer via mijn psycholoog (I ❤ her, haha), terechtgekomen bij een antroposofische huisarts.

Tijdens mijn eerste afspraak al heeft mijn nieuwe huisarts me goed kunnen helpen met mijn slaapproblemen. Naast een aantal (vijf) normale (heftige) slaappillen, schreef hij me ook Hepatodoron voor, een kruidenmiddel dat helpt bij de slaap en vertering. Zo voelde ik me gesteund en dit hielp me in combinatie met mijn vitamine D-pillen van mijn slaapproblemen af. Maar ook de manier waarop een gesprek bij hem verloopt stemt me zeer tevreden. Hij luistert, geeft persoonlijke aandacht en neemt de tijd. Na het eerste gesprek stelde hij voor: ‘Kom je dan over drie weken terug om te bespreken hoe het dan met je gaat?’ Ik kon mijn oren niet geloven. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt.

Bij mijn vroegere huisartsenpraktijk in Utrecht stond een lange rij voor het inloopspreekuur, ik kreeg elke keer een andere arts te zien en je kon alleen een afspraak inplannen voor over een paar dagen. Bovendien kreeg ik tijdens het gesprek vaak het gevoel dat ze me zo snel mogelijk weer weg moesten hebben door de tijdsdruk die ze opgelegd krijgen.

Bij mijn nieuwe huisarts ga ik altijd met een oplossing naar huis, meestal helemaal niet een medicijn, maar een lange termijn oplossing of therapie die me kan helpen. En alleen het feit al dat ik weet dat ik in het geval van medische problemen snel terecht kan bij een huisarts die me goed zal helpen draagt bij aan mijn gezondheid. Er lopen pilots bij artsen voor deze zogenaamde Positieve Gezondheid (Trouw), die laten zien dat het echt zo werkt.

Mijn huisarts zit bij het Antroposofisch Therapeuticum in Leiden.

Schermafbeelding 2018-08-04 om 12.43.24

3 – Wacht 

Eén van de symptomen van burnout is lichamelijke pijnen. In mijn geval waren dit pijnen in de onderrug, rond de nieren (zitten boven de taille links en rechts), schouders en nek. Wanneer ik pijn had in mijn schouders of nek resulteerde dat soms ook in hoofdpijn.

Ik had al langere tijd, ook vóórdat bij mij burnout gediagnosticeerd werd en ik stopte met werken, last van het gebied rond de nieren. Dit is niet gek want de nieren zijn energie-gevers en als de energie op begint te raken ga je er last van krijgen. Stress kan zorgen voor last in de nieren. Het laatste jaar voordat ik stopte met werken deed ik hier iets mee door er in mijn Healing Tao-lessen aandacht aan te besteden en door in mijn vrije tijd series te kijken met een kruikje in mijn rug. Daaraan terugdenkend moet ik lachen, want dit was dweilen met de kraan open. Ik moest de bron van mijn stress, het harde werken en de manier waarop ik werkte, aanpakken.

Als je je lichaam rust gunt, komt de oude stress en spanning naar boven in de vorm van pijn of ziekte. Dit is een veel gehoord fenomeen; denk bijvoorbeeld aan basisschool leraren die ziek worden als de zomervakantie begint. Een maand voordat ik mijn burnout diagnosticeerde, was ik op vakantie was mijn moeder in Noorwegen. We zaten in zo’n schattig rood hutje op een rustige camping aan een fjord-meer. Er was bijna niks anders te doen dan wandelen en spelletjes spelen in het hutje. Het was heerlijk. Na een lange wandeling kreeg ik opeens zeer pijnlijke steken in mijn onderrug. Het voelde niet eng. Ik wist meteen dat het stress was. Ik liet het over me heen komen. Ik had het vertrouwen dat ik na die vakantie weer helemaal opgeladen zou zijn. Dit was niet het geval.

Besluiten om te stoppen met werken was het gezondste wat ik voor mijn lichaam heb gedaan. Dat was de eerste stap. En toen begon de pijn pas echt. Meestal was het drie dagen pijn op één specifieke plek, dan een paar dagen niks, en dan weer een andere plek. Zo heelde mijn lichaam zich stapje voor stapje. Het was naar, maar ook heel bijzonder om mee te maken.

De zelfhelende kracht van het lichaam is wonderbaarlijk groot. Zolang je in de overlevingsmodus zit kan het lichaam echter niks doen. Je moet je ervoor open stellen. Als je dus rust neemt en je krijgt last van je lichaam: wees niet bang. Er is niets mis met jou. Wees dankbaar dat je lichaam zich herstelt. Geef het tijd, wees geduldig: Wacht. Terugkijkend ben ik zo dankbaar dat ik dit heb gedaan: ik heb bijna nooit meer last van mijn nieren of stekende pijnen in mijn onderrug.

Wachten is één van de vijftien strategieen van het omdenken, zoals opgesteld door Berthold Gunster. Hij stelt dat met alles in het leven iets de tijd geven, vaak de beste oplossing is. Tijd heelt alle wonden. Ik was me er lange tijd niet van bewust van, maar we zijn in deze prestatiemaatschappij ontzettend gericht op het meteen zoeken naar oplossingen voor de problemen die we hebben. Wachten is niet iets wat je een ander snel zou adviseren. Bij deze adviseer ik het jou.

07985270c2ae40e91f01b68bf30f9380

4 – Ga naar een (holistische) masseur

Je kunt het natuurlijk herstel van je lichaam een handje helpen. Massage is één van de manieren waarop dat kan. Ik koos voor een holistisch masseur. Dit is een  masseur die lichaam en geest als één geheel ziet. Vaak heb je vooraf een gesprekje met de masseur over hoe het met je gaat. De informatie die je daarin deelt kan de masseur gebruiken tijdens het masseren.

Ik bezocht mijn masseur in het begin één keer in de twee weken en ze vroeg ook steeds wat de uitwerking ervan was de keer ervoor. Regelmatig werden de pijnen één of twee dagen erger en voelde ik me ‘zompig’. Dit is op zich niet verkeerd, maar als het teveel wordt gaat het je tegenstaan en kan je je op een gegeven moment niet meer ontspannen tijdens de massage. Ze stelde dan ook voor om het weer wat rustiger aan te doen als dat gebeurde. Ze masseerde me dan zachter. Dat soort aanpassingen en persoonlijke aandacht zie je minder vaak terug bij een gewone masseur.

Ik kan in de gesprekjes met haar mijn hart luchten over wat er speelt in mijn leven en ze geeft me tips over ademhaling, meditatie, magnesium-voetenbadjes en kleine oefeningen die ik kan doen tijdens het lopen. Vaak zijn holistische masseurs gespecialiseerd in meerdere vormen van massage, en kunnen de techniek die ze gebruiken steeds aanpassen aan jouw behoeften op dat moment. Mijn masseuse is bijvoorbeeld gespecialiseerd in Essalen, Klassieke, Trager en Diep weefsel massage. En ze gebruikt ook stretchen, joint movement, ademtechnieken, voetreflexologie, de chakraleer en Reiki.

Mijn masseuse is Martien Boom. Ze heeft haar eigen praktijk InTouch in Leiden.

—-

Dit zijn de dingen die ik doe om mijn lichaam te ondersteunen, vanzelfsprekend heb ik daarnaast een mentaal en spiritueel proces. Hier zal ik een andere keer een blog over schrijven.

Ik ben mezelf zo dankbaar dat ik tijd, geld en energie heb gestoken in deze vier dingen, want ik voel me zoveel beter dan een jaar geleden. Ik slaap weer, mijn rug is soepeler en de pijn is sterk verminderd.

Ik hoop dat deze blog je gegeven heeft wat je zocht! Wat hielp jou tijdens het herstel van je burnout? Of wat doe je om een burnout te voorkomen?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s