Interview Viva: Feminisme 4.0 Wat is de status?

IN DE MEDIA

“Het is zo veel meer dan je beha verbranden.”

DSC_0529

Wie Lauren Smits (25)

Wat Oprichter van Doetank PEER, met als doel: aanpakken van sociale ongelijkheid

Bewondert “Anja Meulenbelt, dankzij haar boeken over seks en schaamte. En ik sta achter deze quote van haar: ‘Feminisme is eerlijk delen en niet slaan.’

Onderbuikgevoel

Tijdens een date vertelde ik een keer dat ik feminist ben. Waarop hij verschrikt keek en zei: ‘Ik krijg daar een naar gevoel van in mijn buik.’ Hij was bang dat ik een monoloog ging houden over mannen die vrouwen onderdrukken. Dat geeft wel aan hoe feminisme wordt gezien. Als ik had gezegd dat er gelijkheid moest zijn tussen de seksen – wat feminisme is – was hij het met me eens geweest.”

Behabrandje

“Ik begrijp de negatieve connotaties wel. Ook ik had vooroordelen en zag de tweede golf-vrouwen vooral als fanatieke schreeuwers die hun beha’s verbrandden. Maar toen ik me tijdens mijn scriptie erin ging verdiepen, ontdekte ik dat feminisme zo veel meer is. De acties van Dolle Mina waren ludieke manieren om een boodschap te verkondigen en het heeft gewerkt.”

Facebook-feminisme

“In onze cultuur worden mannen in het ene hokje en vrouwen in het andere gestopt – vaak onbewust. Zo is het nog steeds logisch dat de moeder gebeld wordt bij een ziek kind op school, en niet de vader. Als feminist sta ik niet op de barricades, maar ik hoop mensen via social media aan het denken te zetten. Op Facebook post ik artikelen over ongelijkheid. Van zware thema’s als seksueel geweld, tot lichtere, zoals waarom we zo walgen van een behaarde vrouwenoksel. Ik wil mensen aan het denken zetten.”

Een gedachte over “Interview Viva: Feminisme 4.0 Wat is de status?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s