Welke feminist ben jij?

BLOG

Dit zijn de zes verschillende houdingen die je kan hebben tot feminisme. Je valt sowieso onder één van deze. Ben jij een radicale, gewone, border-, gelegenheids-, non- of anti-feminist? 

De radicale feminist gelooft dat de patriarchie een doel op zich is, op zichzelf staat en dat gender geproduceerd en gereproduceerd wordt om die machtsstructuren in stand te houden. Ten minste zoiets. Het is best ingewikkeld. Maar het draait er in ieder geval om dat er mensen zijn die er baat bij hebben het te houden zoals het is en die mensen moeten aangepakt worden: de discriminerende mannen en queen-bee’s van deze samenleving dus. In de tweede golf zaten veel radicale feministen. Associaties ermee zijn BH-verbrandingen, tuinbroeken en ‘je mag niet seksen met de vijand!’. Down with patriarchy! Wil je je kinderen opvoeden tot radicale feministen? Doe als feminist Caitlin Moran en leer ze aan om elke keer dat ze vallen te roepen: Damn you, patriarchy! (want wie zegt dat niet ook zwaartekracht wordt veroorzaakt door de patriarchie? 😉 )

De gewone feminist is gewoon feminist. Hij/zij heeft de intentie om in zijn of haar handelen gelijkheid te verhogen of om tenminste zo min mogelijk de bestaande ongelijkheid te versterken. Hij/zij doet feminisme en noemt zichzelf feminist.

De situational feminist of gelegenheidsfeminist zegt alleen dat hij of zij feminist is in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld in situaties waarin hij/zij er van overtuigd is of vermoed dat de mensen dezelfde definitie en connotaties hebben van de term als hem-/haarzelf.

De border feminist zet zich in voor feminisme maar noemt zichzelf geen feminist. Omdat het het allerbelangrijkste is te laten zien waar je achter staat. Hoe jij je identiteit definieert doet er verder niet toe. Het gaat om de samenleving!

De non-feminist is geen feminist. Hij/zij doet er niks mee en noemt zich niet zo. Bijvoorbeeld omdat hij of zij er nog nooit van gehoord heeft. Of omdat hij of zij niet weet hoe hij/zij zich er toe moet verhouden. Ik heb wel andere zaken om me mee bezig te houden zeg! Belangrijk is op te merken dat non-feministen ook gewoon leven in deze wereld en met mensen van allerlei geslachten en bijbehorende sekserollen moeten omgaan.

De anti-feminist is vanzelfsprekend tegen het feminisme. Dus tegen het gelijkmaken van de rechten, kansen en uitkomsten voor mannen en vrouwen. Soms is het gewoon heel lekker om helemaal anti dat ideologische gedoe te zijn en te zeggen dat je iets haat. Of bijvoorbeeld wanneer je een vrouw bent lekker een bad te nemen in zelfmedelijden. Dat is helemaal niet erg. Ik word benadeeld, heel naar ja, maar gelijkheid is zo cliché en ik gun het mannen wel hoor. Of misschien geloof je gewoon niet dat er ongelijkheid is, want je ziet het helemaal niet. Of je bent een discriminerende man, die graag profiteert van zijn positie en bedreigingen de kiem in wilt smoren. Dan ben je mogelijk ook een anti-feminist.

Zelf was ik een combinatie tussen de situational en gewone feminist. Maar inmiddels ben ik een radicale feminist :).

Overigens: Feminisme kan je op allerlei manieren indelen. Dit gaat over houdingen ten opzichte van feminisme: dus hoe je jezelf ziet in verhouding tot het feminisme en niet over stromingen en denkwijzen (radicaal feminisme is de vreemde eend in de bijt: dat is een houding én een stroming). 

Strip door Floor de Goede.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s